Kinderen

Een goed gewicht zorgt ervoor dat je kind lekkerder in zijn vel zit.

De redenen om naar een (kinder)diëtist te gaan kunnen heel verschillend zijn.

De meest bekende reden is als uw kind overgewicht heeft. Als u kind te zwaar is, is de kans groot dat het als volwassenen ook te zwaar zal zijn en daarmee een groter risico heeft op verschillende ziekten. Een goed gewicht zorgt ervoor dat uw kind lekkerder in zijn vel zit en makkelijker kan bewegen.

Andere redenen om naar een (kinder)diëtist te gaan zijn:

Optimaliseren baby-, peuter-, en kindervoeding

Voor (jonge) kinderen, van baby’s tot schoolgaande kinderen, kan ik een advies geven voor de eerste voeding: borstvoeding, de eerste hapjes en beginnen aan een regelmatige voeding.

Ondergewicht of groeiachterstand

Ondergewicht betekent dat uw kind minder weegt dan bij de lengte ‘normaal’ is. Een groeiachterstand houdt in dat je kind te klein is voor zijn leeftijd (en gewicht). Dit is niet erg zolang het zich goed en fit voelt. Maar wanneer je merkt dat je kind vaak moe of veel ziek is en daardoor slechter gaat eten, kan het kind achterblijven in de lengte en/of het gewicht door een tekort aan voedingstoffen, vitaminen en mineralen. Uw kind gaat zich beter voelen als het een goede voeding binnen krijgt. Door de juiste voeding kan het kind groeien en een normaal gewicht bereiken.

Kritische eters

Peuters, kleuters en kinderen kunnen soms erg moeilijk wennen aan nieuwe smaken. Als ouder kunt je je soms flink ongerust maken als je denkt dat je kind slecht of eenzijdig eet. Vaak levert dit veel strijd rondom de eetmomenten, wat de sfeer en beleving dat eten leuk en lekker is, niet ten goede komt.

Vaak hebben deze kinderen een kauw- of slikprobleem of verloopt hun sensorische informatieverwerking niet optimaal, waardoor ze gedwongen zijn tot een beperkte voedselkeuze. Ze zijn zo selectief in hun voedselkeuze dat ze geen evenwichtige voeding meer nuttigen. Veelal eten zij van de producten die zij nog wel lusten voldoende om een redelijk goed gewicht te hebben. Echter de beperkte voedselkeuze en daardoor de eenzijdigheid van hun voeding leidt tot tekorten van bepaalde voedingstoffen die de groei en ontwikkeling belemmeren.

Kinderen met poepproblemen

Obstipatie (verstopping) is een vervelende klacht waarbij uw kind vaak buikpijn heeft en het slechter gaat eten omdat het zich niet lekker voelt. De dokter kan hiervoor medicatie uitschrijven, maar ook door (kleine) aanpassingen van de voeding kan de stoelgang worden verbeterd.

Als uw kind vaak last heeft van diarree is het belangrijk dat de huisarts eerst heeft uitgezocht of er geen medische oorzaak te vinden is. Wanneer ziekte is uitgesloten, kan ik advies geven hoe de ontlasting ingedikt kan worden.

Allergieën en voedselovergevoeligheid

Fructose- of lactose intolerantie

Bij een lactose intolerantie kan het lichaam de melksuiker uit melkproducten niet goed verteren. Bij een fructose intolerantie kan het lichaam de suiker of vruchtensuiker uit verschillende (ge)zoete producten niet goed verteren. Bij het wel eten van de producten krijgt je kind last van buikklachten, zoals diarree of juist obstipatie. Om de klachten te verminderen, moet je de hoeveelheid lactose (melksuiker) of fructose (vruchtensuiker) minderen of soms helemaal weglaten. In overleg met de (kinder)diëtist wordt de hoeveelheid bepaald die het kind nog kan eten zonder klachten te krijgen. De (kinder)diëtist geeft je advies hoe uw kind zonder lactose of fructose voldoende voedingstoffen kan binnenkrijgen.

Koemelkallergie

Koemelkallergie komt hoofdzakelijk voor bij baby’s. De meeste kinderen groeien als ze tussen de 1 en 3 jaar zijn over de allergie heen. Tot die tijd is het belangrijk om je kind geen koemelkeiwitten te geven.

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Een auto-immuunziekte is een aandoening waarbij het lichaam een foutje maakt en daardoor bepaalde cellen in het lichaam per ongeluk vernietigd. Bij coeliakie kan het lichaam geen gluten verdragen. Gluten zijn eiwitten die in veel granen zoals tarwe, gerst, rogge en spelt voorkomen. De diagnose coeliakie kan alleen door een arts gesteld worden. Dit betekent dat je kind zijn hele leven een glutenvrije voeding moet gebruiken. Een glutenvrij dieet is – vooral in het begin – best ingewikkeld, maar in overleg met de diëtist kunnen we kijken hoe uw kind gezond glutenvrij kan eten.

Sportieve kinderen

Wanneer uw kind veel sport of erg actief is, verbruikt het lichaam meer calorieën (brandstof). Ook heeft het lichaam meer voedingsstoffen nodig om sterkere spieren te kunnen opbouwen. Als je kind veel sport of beweegt maar te weinig eet, heeft het lichaam niet genoeg bouwstoffen om sterkere spieren te maken en te herstellen van de inspanning. De (kinder)diëtist kan berekenen hoeveel calorieën en voedingsstoffen het lichaam nodig heeft en zal in overleg bekijken hoe de voeding het beste aangepast kan worden.

 

Diëtistenpraktijk Nu&Morgen werkt met de Kinder(di)eetcreatie: een speelse behandelmethode met materiaal voor het begeleiden van kinderen.

Neem contact met ons op

9 + 6 =

Nu&Morgen

is aangesloten bij: de Nederlandse Verenging van Diëtisten en het Kwaliteitsregister Paramedici.   Algemene voorwaarden Privacyverklaring Toestemmingsformulier behandelovereenkomst

Contactgegevens

Huisartsenpraktijk Schilderskwartier
Jan Steenstraat 5
3443 GP Woerden

Huisartsenpraktijk Woerden-Oost Utrechtsestraatweg 50b
3445 AS Woerden

info@nu-morgen.nl
06 10 51 09 50